torstai 1. helmikuuta 2024

      Ulkoilusta ja liikkumisesta voimavaroja arkeen

      "Eteenpäin se on kaikki, vaikka välillä askel sinne ja toinen tänne."

Näin kevät talvella viimeistään alkaa kaikenlainen puuhastelu suuntautua yhä enemmän ulkoilmaa kohti. Otin hieman selvää, mitä vanhukset ajattelevat liikunnasta ja mitä liikunta heidän mielestään on. 

Vanhusten mielestä kaikki liikunta ja liikkuminen ovat tärkeitä. He tuovat esille, mitä liikkumattomuus aiheuttaa: päivittäisistä toiminnoista selviytyminen heikentyy yllättävän nopeasti. Tämä tulee esille mm. yleiskestävyyden alentumisena, myös lihasvoiman ja tasapainon ylläpitäminen vaikeutuvat. Huomion arvoista on, että liikkumista tapahtuu lähes huomaamatta: esimerkiksi kun lähtee liikkeelle ja liikkuu, jalkalihakset saavat liikettä ja lihasvoima harjoitteita. Pukeutuminen edistää nivelten liikkumista ja tulee voimisteltua siinä samalla. (Savela, S., Komulainen, P., Sipilä, S. & Strandberg, T. 2015)

Liikunta edistää hyvän olon tunnetta ja pitää yllä toimintakykyä. Yksilöllisen voinnin ja toimintakyvyn mukainen liikkuminen on lempeää liikuntaa. Tämä tukee arjessa jaksamista monipuolisesti. (Majuri, L. 2021UKK -instituutti / Soveltava liikkuminen)

IkäihmisenKaveri -palvelu on yksilöllistä ja asiakkaan toimintakyvyn huomioivaa myös liikunnan osalta. Esimerkiksi ulkoilu on hyvin suosittua ja toivottua IkäihmisenKaveri -palveluna. Ulkoilu onnistuu myös pyörätuolia käyttävän asiakkaan kanssa.

Virpi Rajakangas
IkäihmisenKaveri -kotisivut
puh. 040-8651853






Taukohetkistä voimaa arkeen

 Vaihtelua ja virkistystä arkeen Arkinen elämä on jokaisella omannäköistä, jokapäiväistä eloa ja oloa. Arki on enemmän tai vähemmän mielenki...